Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021

Πώς σχηματίστηκε η Γη

     Η ιστορία της Γης ξεκινάει πριν περίπου 5 δισεκατομμύρια χρόνια, όταν  το ηλιακό μας σύστημα ήταν  ένα πελώριο νέφος αερίων και σκόνης. Ίσως λόγω της έκρηξης κάποιου γειτονικού άστρου αυτό το νέφος συστάλθηκε και άρχισε να περιστέφεται σαν ανεμοστρόβιλος. Το κέντρο του γινόταν προοδευτικά όλο και πιο θερμό, φωτεινό και συμπαγές. Έτσι γεννήθηκε ο Ήλιος. Σιγά σιγά τα σωματίδια σκόνης που περιφέρονται γύρω από τον νεαρό Ήλιο άρχισαν να ενώνονται, σχηματίζοντας μεγαλύτερους κόκκους. Καθώς αυτοί συγκρούονταν, ενώνονταν σε όλο και μεγαλύτερα σώματα, ώσπου σχηματίστηκε η Γη και οι άλλοι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια.

    Χωρίς νερό, αναπνεύσιμο αέρα και προστασία από τις επικίνδυνες ακτίνες του Ήλιου, ο νεαρός πλανήτης μας δεν είχε πολύ φιλόξενο περιβάλλον για τη ζωή.Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι γιγάντιοι μετεωρίτες έπεφταν στη Γη για σχεδόν ένα δισεκατομμύριο χρόνια.Καθώς χτυπούσαν την επιφάνεια του πλανήτη, αυτοί οι ταξιδιώτες του Διαστήματος απελευθέρωναν αρκετή θερμότητα για να βράσουν στην κυριολεξία όλοι οι σημερινοί ωκεανοί!

Παρακάτω αναλύεται η πιο πρόσφατη επιστημονική θεωρία για τη γέννηση του πλανήτη μας:

1. Η νεαρή Γη είναι ολόκληρη καλυμμένη με ένα στρώμα καυτής λάβας, δηλαδή ρευστών πετρωμάτων, πάχους πολλών χιλιομέτρων.

2. Σιγά σιγά το στρώμα της λάβας που καλύπτει την επιφάνεια του πλανήτη κρυώνει και σχηματίζει τα πρώτα τμήματα του φλοιού της Γης.

3. Με τον καιρό ο πρωτόγονος φλοιός καλύπτει όλο τον πλανήτη. Η επιφάνεια της Γης έχει πολλά ηφαίστεια, που εκτοξεύουν τεράστιες ποσότητες υδρατμού και τοξικών αερίων στον ουρανό. Η ατμόσφαιρα που δημιουργείται είναι ακατάλληλη για αναπνοή.

4. Καθώς οι υδρατμοί στην πρωτόγονη ατμόσφαιρα ψύχονται, σχηματίζουν πυκνά σύννεφα.Για χιλιάδες χρόνια πέφτουν στον πλανήτη καταρρακτώδεις βροχές. Με τον κατακλυσμό αυτό δημιουργείται ο πρώτος ωκεανός που καλύπτει όλη τη Γη!

    Το πρώτο κεφάλαιο της ιστορίας της ζωής, που ονομάζεται Προκάμβριο, αρχίζει πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια! Γνωρίζουμε ελάχιστα για το χρονικό αυτό διάστημα. Μαθαίνουμε την ιστορία του πλανήτη από τα πετρώματα, όμως τα περισσότερα πετρώματα εκείνης της εποχής έχουν καταστραφεί ή βρίσκονται θαμμένα βαθιά μέσα στον γήινο φλοιό. Το Προκάμβριο είναι πολύ σημαντικό κεφάλαιο, διότι σ' αυτό το αφιλόξενο περιβάλλον της αποπνικτικής ζέστης και της ασφυκτικής ατμόσφαιρας συνέβη το θαύμα της ζωής πριν από 3.800 εκατομμύρια χρόνια περίπου.

Επίσης αξίζει να αναφερθεί ότι στο τέλος του Προκάμβριου οι ήπειροι ενώνονται και σχηματίζουν τη Ροδινία. 

1 σχόλιο:

Φράσεις που θα πρέπει να θυμάσαι

  Ίσως αυτή την περίοδο να είσαι πεσμένος-η και να ήθελες να ακούσεις ή να διαβάσεις κάτι που να σου φτιάξει το κέφι. Λοιπόν είσαι στο κατάλ...