Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

Αυτόματες τηλεφωνικές κλήσεις

 Τα πρώτα τηλέφωνα δεν είχαν καντράν ή πλήκτρα. Για να τηλεφωνήσει κάνεις σε έναν φίλο του έπρεπε να μεσολαβήσει μια τηλεφωνήτρια που καλούσε τον αριθμό. Χρησιμοποιούσε ένα καλώδιο για να συνδέσει τις δύο τηλεφωνικές γραμμές. Το σύστημα δουλεύε καλά ενόσω δεν υπήρχαν πολλές τηλεφωνικές γραμμές, και γνώριζε κάνεις ποιον αριθμό ήθελε να καλέσει. Αλλά, όπως ανακάλυψε ο εργολάβος τελετών Άλμον Στρόουτζερ το 1888, μερικές φορές οι τηλεφωνήτρες είχαν προσωπική άποψη για το ποιον έπρεπε να καλέσουν και ποιον όχι...

Ποιος ήταν όμως ο Άλμον Στρόουτζερ;

Μετά τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο, ο Άλμον Στρόουτζερ (1839-1902) πολεμήσε στον Αμερικανικό Εμφύλιο (1861-1865). Κατόπιν δούλεψε ως δάσκαλος μέχρι το 1886, οπότε και ξεκίνησε τη δική του επιχείρηση - ένα γραφείο τελετών στο Κάνσας των ΗΠΑ.

Η στιγμή της ανακάλυψης

Ο Στρόουτζερ άρχισε να υποπτεύεται ότι κάτι συμβαίνει όταν το τηλέφωνό του σταμάτησε να χτυπά. Το άγχος του μεγάλωσε όταν πληροφορήθηκε ότι ένα άλλο γραφείο τελετών είχε πολύ περισσότερη δουλειά από εκείνον. Διερευνώντας την υπόθεση, ανακάλυψε ότι ο ανταγωνιστής του είχε σχέσεις με την τηλεφωνήτρια. Όταν ο κόσμος έπαιρνε τηλέφωνο και ζητούσε ένα γραφείο τελετών, εκείνη τους συνέδεε κατευθείαν με το γραφείο του φίλου της!

Ο αυτόματος επιλογέας

Ο Στρόουτζερ στρώθηκε στη δουλειά κι έφτιαξε έναν αυτόματο επιλογέα χρησιμοποιώντας ηλεκτρομαγνήτες και βελόνες που τις στριμώξε σε ένα στρογγυλό χαρτόκουτο. Ως το 1891 είχε καταφέρει να κατασκευάσει έναν αυτόματο επιλογέα αριθμών που λειτούργησε και τον κατοχύρωσε ως ευρεσιτεχνία. Εγκατέστησε το πρώτο τηλεφώνο αυτόματης επικοινωνίας στο Λα Πόρτε των ΗΠΑ τον επόμενο χρόνο. Τα τηλέφωνα του Στρόουτζερ είχαν πιεζόμενα πλήκτρα. Για να καλέσει κάνεις το <<215>>, έπρεπε να πιέσει το πρώτο πλήκτρο δύο φορές, το δεύτερο μία φορά και το τρίτο πέντε φορές. Κάθε φορά που πίεζε το πλήκτρο, στο τηλεφωνικό κέντρο μετακινούνταν ένας διακόπτης και γίνονταν η σύνδεση των γραμμών.

Extra πληροφορίες :

  • Η παροχή τηλεφωνικών υπηρεσιών ξεκίνησε όταν οι γυναίκες άρχισαν να μάχονται για ίσα δικαιώματα. Η δουλειά της τηλεφωνήτριας ήταν <<ευπρεπής>> σε μια εποχή που υπήρχαν ελάχιστες ευκαιρίες για τις γυναίκες να δουλέψουν.
  • Ο Στρόουτζερ συνειδητοποίησε, ότι, αν έφτιαχνε έναν αυτόματο διακόπτη, δεν θα χρειαζόταν η τηλεφωνήτρια. Ο κόσμος που θα τον καλούσε απευθείας - και η επιχείρησή του θα άνθιζε ξανά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φράσεις που θα πρέπει να θυμάσαι

  Ίσως αυτή την περίοδο να είσαι πεσμένος-η και να ήθελες να ακούσεις ή να διαβάσεις κάτι που να σου φτιάξει το κέφι. Λοιπόν είσαι στο κατάλ...